【食在北區】聯和墟 “3” 寶

268
味道
服務
裝潢

作為一個粉嶺小地膽最鍾意捐窿捐罅搵野食,今次想同大家分享下粉嶺美食集中地 “聯和墟”  雖然距離港鐵站有少少遠 ,但可以在粉嶺火車站轉駁專線小巴10分鐘就到達,入到黎你會發現一個另有風味的小區,因為保留了不少舊式街坊小店 ,電影 『每當變幻時」也在此處取景拍攝呵 !

好喇 ~ 開始分享第”1″寶 『群記牛肉圓豬手』已經屹立聯和墟40多年,所以店鋪仍保留一番懷舊色彩,黎到我必叫是大豬手、大牛肉夾丸、牛肉卷及忌廉 。豬手咬落去唔太硬又唔太淋反而爽口,我最喜歡食骨髓 ,當然必須要配上老闆自制的辣椒醬 ,嘩 ,這個配搭簡直係 perfect match 。之後牛肉丸十分彈牙 ,把肉丸彈落枱真係會反彈起呵,加上個濃湯真係好味到呢 ~~ 比較少人知道的是牛肉卷,是用一塊腐皮包了牛肉捲後炸出來,又香又鬆脆 ~~ 最後必定要叫一支忌廉,唔好叫可樂,因忌廉係玻璃樽特別冰凍好飲,而可樂只係罐裝。但提提大家因店鋪懷舊所以沒有安裝泠氣,如果30幾度去食就全身濕透,另外要自己搵位架,沒有專人幫你安排座位。

 

第”2″寶 『協香麵包西餅」的雞脾包,其實一個腸仔包條腸仔換左隻雞脾,陣陣香味而鬆軟的麵包夾著雞睥,我覺得口感好特別,值得一試。又提提大家,出爐賣晒要等另一爐可能要20~30分鐘架。

好,到第 “3”寶 『四眼仔腸粉』,又熱又滑的腸粉再配上自家制的甜醬和麻醬,十分惹味,街坊價錢$1/1條可以食倒比酒樓更美味的腸粉Good 呀~ 除了腸粉其實可以加魚旦、燒買及粉果。我可以話食過番尋味。又提提大家只供外賣,如果你想堂食就唯有搵個合適的企位,有時候更會排長龍,要耐心等侯,另外,您可以叫老闆《唔該多甜醬多麻醬呀》。

 

群記牛肉圓豬手 : 聯昌街5號

協香麵包西餅 : 粉嶺聯和墟聯盛街24號地下

四眼仔腸粉 : 和豐街43-45號

 

 

Comments

comments